Apa itu Buah Dabai ? ( Buah di Kepulauan Borneo )

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert

Pernah dengan tak dengar "Buah dabai ?" , rasanya masih ramai yang masih belum mengenali buah dabai tropika dari kepulauan Borneo iaitu Buah bermusim di Malaysia Borneo ( Sarawak ).
Kebanyakkan harga untuk 1kg Buah Dabai adalah berharga dalam linkungan RM6 - RM10 se-kong Bagaimana pula untuk menikmati Buah Dabai ?


Buah Dabai tidak dapat dimakan begitu sahaja kerana isinya yang keras dan untuk menikmatinya anda perlu merebuskan di dalam air panas selama 5minit ke 10minit dan selepas itu keluarkan Buah Dabai dari air panas tersebut dan taburkan sedikit garam ataupun kicap mahupun gula ( ikut citarasa anda , kalau Mr J , i suka letak kicap ) . Rasanya cukup enak sekali.

Sekarang tengah musim buah dabai di Sibu Sarawak . Anda bila lagi ingin mencuba makanan Tropika ini?*Sibu Sarawak dari minggu lepas sehingga hari ini (15/12/09) mengalami kekurangan Gula dan banyak gula tiada stok di kedai - kedai.


Salam ceria ,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.


Link Adv RM10 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid
Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 Sarawak , Malay Mp3 , Techno Mp3

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:


Penghantaran ditaja oleh FeedBurner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©