Binatang lebih mulia daripada manusia. ( Kisah Si badak dan Si Kura - kura )

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Kadang - kadang binatang lebih menghormati antara satu sama lain buktinya seperti di mana kejadian seekor anak badak dan seekor kura - kura gergasi yang saling bersama . Bagaimana pula manusia? sering berperang , buang anak , bunuh , rogol dan sebagainya.

NAIROBI (AFP)- Seekor anak badak sumbu yang terselamat daripada gelombang tsunami di pantai Kenya telah membentuk ikatan yang kuat dengan seekor kura-kura gergasi di bandar pelabuhan Mombassa.

Anak badak sumbu ini, yang diberi nama Owen dan berat sekitar 300 kilogram (650 paun), terdampar ke Sungai Sabaki ke Lautan Hindi dan terpaksa kembali ke pantai ketika gelombang tsunami menghentam pantai Kenya pada 26 Disember 2004 sebelum pihak renjer menyelamatkannya.

"Sangat menakjubkan apabila seekor kura-kura jantan yang berusia sekitar satu abad bahagia menjadi "ibu" kepada seekor anak badak sumbu" Kata Paula Kahumbu seorang ahli ekologi yang bertanggungjawab keatas Lafarge Park , kepada AFP.

http://img43.imageshack.us/img43/1829/49099479.jpg

Selepas kehilangan ibunya, si hippo itu menjadi trauma. Ia ingin mencari pengganti ibunya. Mujurlah, ia berjumpa si kura-kura dan membentuk satu ikatan yang kuat. Mereka berenang, makan dan tidur bersama. "Anak badak sumbu tersebut akan mengekori si kura-kura sama seperti ia mengikut ibunya. Jika seseorang mendekati kura-kura, si hippo menjadi agresif, seolah-olah melindungi ibu biologisnya, "tambah Kahumbu. Badak sumbu adalah makhluk sosial dan biasanya akan mengikuti si ibu selama empat tahun.


Salam ceria ,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.


Link Adv RM10 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid
Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 Sarawak , Malay Mp3 , Techno Mp3

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©