Ringgit Malaysia,Dolar, Babi dan rokok.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Kali ini Mr J nak membebel tentang beberapa perkara yang sering berlaku dalam kehidupan seharian kita mahupun yang kita sedari ataupun tidak.

Perbezaan sebutan nilai matawang Ringgit Malaysia dan Dolar .

Sesiapa yang bekerja sebagai juruwang mesti pernah mengalaminya dimana rakyat Malaysia sendiri tidak tahu membezaankan Dolar dan Ringgit Malaysia . Seperti contoh perbualan.

"How much?" tanya seorang pembeli
" Dua Ringgit Encik" balas juruwang
"Two Dolar is it?" saut pembeli tersebut.

Yang nyata terang dimata adalah pembeli tersebut adalah warga Malaysia . Mr J juga pernah menyedari.

Pernahkah anda mendengar perbualan si remaja zaman sekarang dan mungkin juga yang dah tua lapuk bila memarahi si polan - polan .

"Gilalah engkau , perangai macam Babi"
"Siallah! macam Babi"
"Babi betullah"

Apalah dosaku .. Manusia punya hal aku yang mendapat nama.

Salah sangatkah binatang bernama Babi? manusia selalu menyamakan individu lain sebagai Babi apabila marah tetapi tahukah anda babi itu tidak bersalah . Mesti Babi selalu "bersin" sebab manusia selalu sangat sebut nama dia yerlah orang tua - tua dulu selalu cakap kalau tertiba bersin mesti ada orang yang terkenangkan kita.

Yang satu lagi orang yang berazam hendak berhenti merokok tetapi menyusahkan orang yang merokok , bukan apa cakap dengan kawan yang merokok mengatakan bahawa hendak berhenti bagai nak rak tetapi setiap hari minta rokok pula dengan kawan yang merokok itu dah tergolong dalam "pau" rokok kawan. haish~

Kalau nak cerita disini rasanya panjang berjela risau pula Mr J korang akan jemu . Apa - apa pun Mr J baru sahaja tukar header banner lama ke baru , so how its look?


Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©