Masihkah anda ingat , memori bayi 80an.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert

Masihkah anda ingat setiap pukul 7malam anda akan berlari masuk ke rumah dan akan terlentang di kaca televison untuk melihat rancangan kartun kegemaran anda seperti:

Masked Rider, Jet-man,Transformers, Thundercats,Flyman, Ultraman, Chipmunks and Mickey Mouse, Ninja Turtles,Doraemon (kartun kesukaan Mr J), PowerRangers,Tomatoman dan Voltron

Dan bila di sekolah rendah anda mesti minat kat kasut jenama Bata , Pallas Jazz dan tidak lupa pula dengan kasut jenis high cut buatan cina ada yang minat stoking tebal .

Makanan di kantin pula murah - murah semangkuk mee sup harga dalam RM0.50sen dan sangat mengenyangkan dan air secawan 10sen sahaja.

Bila balik dari sekolah masih ingat kita simpan duit sebanyak 20sen ke 30sen untuk main "tikam" kalau nombor mengena dapat permainan dan kekadang kita habis duit siling untuk "menikam" nak dapatkan robot gaban.

Bila tiba waktu Program minum susu ramai yang suka minum susu tambahan lagi diberi percuma dan murid -murid ramai beratur untuk mendapatkan susu program sekolah dan tidak lupa pula kenangan pahit Mr j susu sekotak diletak dalam laci kena curi murid - murid lain dan masatu Mr J mengadu kat Cikgu dan Cikgu gantikan dengan yang baru .

Ingat lagi tak bila Nurse datang ke dalam kelas dan bagi kad , bukan sebarang kad dan bila kita dapat kad tersebut kita akan takut bergitu juga dengan Mr J sampaikan menyorok bawah meja sebab tak nak kena bawa ke klinik gigi sekolah sebab gigi Mr J banyak yang rosak , dan apabila kawan kita baru balik dari klinik gigi sekolah dengan mata merah dan pipi bengkak sebab gigi kena cabut kita lagilah kecut perut takut..

Bila Mak kita pergi ke kedai runcit kita mesti nak ikut sebab nak beli permainan kesukaan seperti Tora aman ingatkan anda dengan Iklan "toraaa datang lagiiii dengan ding dang" dan cokelat bulat - bulat dalam tu kita tak makan sebab nak ambik permainan dalam kotak tu je..


Bila pendidikan Jasmani bila cikgu suruh bersenam dan bila cikgu suruh rehat kita main 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police &Sentry' dan main kejar - kerja duduk dan tak lupa pula main "pukulll berapa jam harimau lepastu kita jawap pukul 2 " heuhehu harimau kejar...

Internet ? VCD ? DVD ? apa benda tu. yang kita tahu hanyalah kaset dan video kaset.

Tapi sekarang itu hanyalah memori kita sebagai bayi 80an dahulu, sekarang semua dah besar - besar dan tak mungkin waktu itu akan kembali lagi dan mungki anda yang sedang membaca ini anda salah seorang daripada bayi 80an.. bestkan waktu itu. Mr J


Salam ceria ,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©