Bila " Spam " memberi Komen di Blog anda

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Dahulu Mr J kurang sedikit untuk memakai Word Verification untuk komen di Blog tetapi setelah sekian lama muncul pula serangan " Spammer " yang berbentuk komen , kalau berkaitan dengan topic tajuk entry tak apalah tetapi yang ini entah sex lah transexual lah macam - macam ada.

http://img196.yfrog.com/img196/5053/ccmt.jpg
Aktifkan Word Verification untuk Komen Blog anda.

Dulu Mr J suka Moderated Komen tetapi sekarang Mr J dah kurang sikit masa untuk approve komen daripada pembaca setia pengeRindu . Setelah Mr J biarkan tanpa Moderated dan tanpa Verification Word dan inilah yang jadi , seperti gambar dibawah:

http://img237.imageshack.us/img237/1035/spamon.jpg

http://img237.imageshack.us/img237/7128/spam1j.jpg

Kadang - kadang pening juga dibuatnya nak kena delete satu - satu dan bayangkan jika blog ditinggalkan kemungkinan besar 'spam' seperti gambar diatas menguasai. siapalah yang buat benda macamtukan...


Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengerindu.com/
http://jacky.pengerindu.com/
(Blog Bahasa Iban)
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.


Link Adv RM10 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid-Hanya 2sen
Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 Sarawak , Malay Mp3 , Techno Mp3 . [#Blog Trick & Tips]

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©