Selepas Terima Gaji dan Sebelum Terima gaji. Pening .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Menerima gaji adalah sesuatu yang sememangnya ditunggu oleh kelazimanya adalah para pekerja yang telah penat bekerja untuk mencapai sesuatu visi syarikat. Tetapi ini pula lain kisahnya , iaitu perbezaan sebelum dan selepas menerima gaji .

Sebelum menerima gaji:

Selalunya ramai diantara rakan kita berkata " isk bila lagilah gaji nak masuk , emm.. berapalah gaji aku bulan ini." , ada juga diantara yang meminjam duit rakan - rakan sekerja sambil berkata " bro.. aku nak pinjam duit ko rm100 ok , ujung bulan aku settlekan" . Itu adalah perkara lazim yang berlaku diantara kawan sekerja .

Kepala sememangnya pening memikirkan perbelanjaan yang bakal dikeluarkan lebih - lebih lagi kepada sesiapa yang "kurang" untuk berjimat.

Pujuk rayu perkataan " pinjam duit " adalah perkataan lumrah bagi orang yang berkerja. Bila difikirkan balik , pinjaman yang dibuat dari individu ke individu kekadang melebihi nilai gaji sebulan. Itu kisah sebelum terima gaji.

Selepas terima gaji:

Setelah gaji diterima maka fikiran mulai bercelaru , dimana yang berhutang akan membayar hutang tidak kiralah hutang along , hutang motor serta hutang singer seperti mesin basuh itu belum masuk lagi hutang kawan - kawan .

Ramai diantara kita masih memikirkan gaji masih tidak mencukupi walaupun gaji dalam lingkungan 1 ribu ke 2 ribu sebulan bagi yang bujang , memang betul kata orang , manusia tidak pernah puas dengan apa yang ada dan semua dirasakan tidak mencukupi.

Hujung tahun ini merupakan permulaan tahun yang baru 2011 itupun kalau ramalan bumi kiamat 2012 hanyalah omongan kosong dan kalau benar pun kita hanya berserah sahaja.

Secara kesimpulannya manusia tidak akan pernah berasa puas dengan apa yang dimiliki.

Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Link Adv RM5 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid
Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *
Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 atau Toturial Menarik[#Blog Trick & Tips]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©