Terharu bila Nasib Kaum Penan tidak didengar. Ayuh! Lawan hingga nafas terakhir.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Kali ini Mr J nak mengulas lanjut mengenai Kaum Penan yang berada di Sarawak yang semakin terancam kedudukan dan tempat tinggal mereka di kawasan yang suatu ketika dahulu dipenuhi dengan kehidupan alam flora dan fauna dimana pelbagai sumber makanan serta tempat berteduh .

500 Penduduk Kampung Istihar Perang ke atas Pembalak Haram Kroni Taib

Tetapi kini hak - hak masyarakat Penan kini semakin diancam oleh pembalakkan yang semakin menjadi jadi di kawasan yang susah untuk mendapatkan bantuan daripada media tetapi kini media barat khususnya aktivis seperti Tabung Bruno kini semakin berani dan semakin mendapat perhatian daripada beberapa buah pertubuhan NGO diseluruh dunia .

NONE

Nama kaum Penan juga turut dibawa ke persada dunia apabila beberapa Kes percabulan ke atas anak gadis Penan oleh pembalak haram dibongkarkan. Kemarahan dan kebencian terhadap Ketua Menteri Sarawak iaitu Abdul Taib Mahmud semakin membara disemangat anak - anak Jati Sarawak.

Minggat anak Nyakin - still unconscious four days after the attack.

"Groups" Taib Must Go dan banyak lagi tubuh bak cendawan di Facebook , kemerosotan undi juga sebagai Protes terhadap Taib .

Mr J terharu setiap kali membaca khabar daripada rakan yang berbangsa Penan di Sarawak yang sering ditindas dan kebanyakkan telah berhirjah ke Semenangjung Malaysia atas desakan Hidup dan kadang - kala jiwa Mr J membuak - buak dengan pentadbiran kuku besi Taib Mahmud.

Masyarakat Malaysia Amnya banyak yang masih tidak mengetahui masalah yang dihadapi oleh masyarakat di Sarawak. Sehinggakan Mr J sendiri berhirjah ke Kuala Lumpur atas desakan kekurangan pekerjaan dan juga gaji yang sungguh rendah. Kalau tak percaya anda boleh rujuk mana-mana rakan anda yang berasal dari Sarawak dan mereka akan mengatakan Kerajaan Taib Kejam , Rasuah dan ketidakadilan .

Bagaimanapun, Mr J sebagai seorang penulis Blog dan hanya berharap pihak - pihak luar mahupun NGO bersatu untuk menentang pemimpin yang penuh dengan kontroversi rasuah. Taip sahajalah nama Taib Mahmud di Google Search dan yang pasti tiada satu pun kebaikan mengenai beliau! .Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Link Adv RM5 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid
PengeRindu Network : Gallery & Koleksi Mtv Lirik Lagu
Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 atau Toturial Menarik[#Blog Trick & Tips]
Link to this Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©