Kesedaran Kepada Point 6: Immigration - Perjanjian Perkara 18/20 Sabah dan Sarawak Mutlak!

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Terdahulu kita mendengar beberapa individu telah dihalang untuk masuk ke Sarawak dan Kuasa terletak kepada Sarawak sendiri dan Kerajaan Pusat tidak boleh masuk campur urusan dalaman Sarawak.

Terbaru , Sabah juga mengunakan Kuasa Mutlak untuk menghalang mana - mana individu yang disyaki boleh menimbulkan kurang kesenangan ataupun kekacauan di Negara Sabah bergitu juga Negara Sarawak.

“Sampai di Lapangan Terbang (Antarabangsa) Kota Kinabalu, Sabah (pada jam) 8.45 malam ini (semalam). Ditahan imigresen. Tidak dibenarkan masuk di bawah Seksyen 65(1) Akta Imigresen 1959 oleh pihak berkuasa kerajaan negeri Sabah,” tulisnya. Malaysiakini.
"Mereka berkata ini adalah arahan daripada kerajaan negeri dan jika saya mahu masuk Sarawak lagi, saya mesti menulis surat kepada Pejabat Ketua Menteri," katanya ketika dihubungi pagi ini. Maria pergi ke Sarawak untuk bertemu dengan aktivis BERSIH tempatan. Sumber
Ramai yang tidak Tahu lagi sejarah Pembentukan "Malaysia" . Negara Sabah ( North Borneo dan Negara Sarawak telah membuat Perjanjian Perkara 18 dan 20 dengan Tanah Melayu iaitu Semenangjung Malaysia Sekiranya menyetujui untuk "membentuk" Malaysia dan kini telah dipersetujui oleh Tanah Melayu.

Fikir - fikirkanlah.

Perjanjian Perkara 18 dan 20 adalah satu perjanjian yang ditangani oleh "Tanah Melayu" , Sabah dan Sarawak dan disaksikan oleh Kerajaan British serta dipersetujui oleh Queen Elizabeth ketika itu.


Ramai dikalangan kita ingin memansuhkan Perjanjian Perkara 18/20 Sabah Sarawak , dan jika ini berlaku Pihak British akan campur tangan bagi segala hal mengenai Perjanjian ini. Permansuhan Perjanjian ini tidak akan berlaku melainkan satu Cara , Sabah dan Sarawak "berundur" untuk bersama Malaysia Seperti Mana "Singapura" suatu ketika dahulu.

Sebuah Video dimana Penolakan Golongan Muda Sabah dan Sarawak terhadap "ketidakadilan" Semenangjung Malaysia dan di dalam Video ini juga diselitkan Video Pembentukkan Malaysia bersama Tanah Melayu , Negara Sabah (North Borneo , Negara Sarawak dan Negara Singapura.


Jadi anda semua renungkanlah sejenak tak kira apa status anda , Datuk? Tan Sri ? Datin ? atau YB anda adalah Manusia dan kita adalah Sama .


Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©