Perjanjian antara Malaya, Sabah, Sarawak dan Singapura membentuk "Malaysia" Hak 18/20 diabai.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
KUCHING: Perjanjian antara Malaya, Sabah, Sarawak dan Singapura dalam mewujudkan negara Malaysia yang mengan-dungi Syarat 18/20 untuk Sarawak/Sabah perlu dikaji semula demi menjaga kepentingan rakyat kedua-dua negeri (Sarawak dan Sabah).

Pada 1961, empat negeri telah duduk semeja berun-ding untuk menubuhkan Malaysia dan beberapa syarat telah diterima oleh Malaya, Sabah, Sarawak dan Singapura sebagai asas penubuhan serta penggabungan negeri-negeri terbabit.

p/s Mr . J " bukan empat negeri " .. 4 Negara bergabung membentuk "Malaysia".

Aktivis Sosial Wan Zain Syed Mohdzar berkata, Malaysia yang telah memilih untuk terus bergabung dengan Malaya atas 18/20 terma dan syarat yang digariskan dalam perjanjian tersebut.

“Justeru, apa yang menjadi isu ketika ini ialah apakah terma dan syarat dalam perjanjian itu boleh dikuatkuasakan oleh Sarawak dan Sabah dalam menuntut hak mereka sebagai negeri yang berga-bung dengan Malaya,” katanya di sini semalam.

Menurutnya, terma dan syarat perjanjian terbabit hanya tinggal satu perjanjian yang boleh diketepikan oleh kerajaan persekutuan tanpa mengambil berat aspirasi terma dan syarat penggabungan mewujudkan Malaysia.


Oleh yang demikian kata beliau, rakyat Sarawak dan Sabah berpendapat agar terma dan syarat itu dibuat secara rasmi sebagai sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan dan memberi perlindungan serta jaminan hak rakyat Sarawak/Sabah.

“Kalau tidak rakyat Sarawak dan Sabah tetap ketinggalan dalam semua hal.

“Kita wajib menuntut kesamarataan peluang dalam pendidikan, niaga, kerja dan sebagainya.

“Anak peribumi Sarawak dan Sabah ramai yang ke-tinggalan dan sesetengah mereka tidak diberi peluang untuk terus maju dalam merealisasikan penggabungan itu membawa erti kepada rakyat Sarawak dan Sabah,” katanya.

Sumber : Borneo Postp/s Mr.J 'dengan erti kata lain , Sabah dan Sarawak di Jajah oleh "Persekutuan" dan hasil bumi diambil untuk memajukan Kerajaan Pusat. Manakala Sabah dan Sarawak terpinggir.

Dibawah ini adalah Dokumen Perjanjian sebenar pembentukkan Malaysia hasil gabungan 4 buah Negara iaitu Negara Sabah ( North Borneo ), Sarawak , Singapura dan Tanah Melayu (Malaya).

The Original Agreement of Malaysia 9 July 1963Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©