Perjanjian Buaya ( Bujang Senang ) dengan Kaum Dayak .Operasi memburu Bujang Sebelak! RH Nanga Sungai Anak , Embol Asum bertekad membalas dendam.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
Bukan Sekadar Weblog Biasa - Sejak 2009 "Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Roban adalah Kampung Halaman Mr.J , Bujang Sebelak perlu dibunuh untuk melunaskan dendam. Untuk pengetahuan Semua , kaum Dayak terutamannya Dayak Iban iaitu suku Mr.J sendiri amat masih teguh memegang adat lama .

"Enti nitih janji asal (lisan/jerita tuai) mensia enggau baya munya,sapa dulu mungkal dulu nanjal,sida ya deka tulah lalu tau dbunuh penangka ulih munas ke bansa ke dulu mungkal..dendam nya deka dibai sepemanjai purih cda ia... tang enti mensia speneka ati dulu mungkal dulu nanjal bebunuh ke jelu tok ngulih ke djual nya ke salah. xnemu sumber lisan ke bukai gak" Genesis D Lang

Gambar yang dipercayai Buaya Bujang Senang yang telah ditangkap .

Buaya atau dipanggil Bujang Senang mahupun pelbagai gelaran diberi sudah mampu mengerunkan mangsanya. Seperti kisah lisan yang disampaikan oleh orang Iban iaitu Buaya ini adalah bersifat pendendam. Menurut beberapa lisan tersebut , bahawasanya Bujang Senang ( Buaya Sarawak ) ini adalah manusia yang disumpah kerana telah melakukan sesuatu kesalahan yang amat besar .


"Buaya yang paling tersohor di Sarawak ini Buaya Hitam Putih yang diberi nama Bujang Senang. Bujang Senang menjadi mashur apabila sekumpulan buaya jenis ini mengamuk dan membaham manusia di sekitar Sungai Batang Lupar, Sri Aman, pada awal tahun 1990-an."

Maka Keturunan Bujang Senang telah membuat "perjanjian" dengan masyarakat Dayak khasnya Dayak Iban bahawa barang siapa yang "membunuh" keturunan mereka maka mereka juga akan membalas dengan "kematian" . "Perjanjian" itu telah dipersetujui oleh ketua masyarakat Dayak Iban dengan Ketua Keturunan Bujang Senang."

Keturunan Bujang Senang akan tetap memburu "dendamnya" walaupun hingga ke generasi yang lain sehingganya dendamnya terbalas.

Dari kisah lisan yang lain juga , Keturunan Bujang Senang ( Manusia yang disumpah menjadi Buaya ) akan naik ke daratan menjelma menjadi seorang yang sangat kacak pada waktu bulan purnama .

Gambar diatas adalah salah satu "bujang senang" yang berjaya ditangkap mengunakan Pawang Buaya , Bujang Senang Niah , Miri .
SARATOK - Ketua rumah panjang Nanga Sungai Anak, Roban di sini, Embol Asum, 48, yang kehilangan isteri selepas dibaham seekor buaya tekad untuk memburu haiwan yang dikenali sebagai Bujang Sebelak bagi melunaskan dendam antara mereka.

Embol berkata, penduduk kampung telah menahan pukat di kuala Sungai Anak bagi mengelakkan buaya sepanjang kira-kira lima meter dan ukur lilit sebesar tong dram itu terlepas ke Sungai Sebelak.


"Perasaan geram dan marah saya hanya akan hilang selepas berjaya memburu binatang bermata satu itu (buta mata sebelah kiri).


"Saya mahu menghapuskan buaya itu yang telah menyebabkan dua anak perempuan saya kehilangan ibu mereka," tegasnya ketika ditemui di sini kelmarin.

Tambahnya, dia juga akan menggunakan khidmat bomoh buaya bagi menangkap reptilia itu yang dipercayai telah membunuh dua lagi mangsa di Sungai Sebelak sejak tahun 2010.
Update : 26 June 2012 :
Lanjutan Kisah Balas Demdam "Bujang Seblak" Seorang bomoh buaya yang didakwa sudah berdialog secara batin dengan buaya-buaya ...di Sungai Sebelak di sejak malam kelmarin mengakui dia memerlukan sekurang-kurangnya tiga hari untuk menangkap Bujang Sebelak yang telah membunuh seorang suri rumah baru-baru ini.

Indet anak Sanabong, 49, mengakui Bujang Sebelak yang membaham hingga mati Siah Munsong, 42, ketika mandi di jeti Sungai Anak minggu lalu amat degil untuk timbul berbanding buaya lain. , terbukti bila daging anjing putih mentah yang digunakan sebagai umpan gagal menarik perhatian buaya tersebut.

Sekurang-kurangnya 10 ekor buaya sudah timbul dan berkumpul di satu permukaan sungai berkenaan selepas diberi amaran, namun Bujang Sebelak enggan berbuat demikian.kelibat Bujang Sebelak tidak kelihatan,

- Setiap tahun Pasti akan ada "Korban" .-
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©