Dayak Iban Melikin "Sandau Ari" & Blockade "Perang" kepada United Team Trade & Memaju Jaya Sdn Bhd ( Gambar didalam )

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Gambar yang anda lihat dibawah ini adalah gambar dimana kebangkitan Dayak dimana tanah adat mereka 'dirogol' sesukahati oleh kompeni - kompeni yang tidak berhati perut .

"Perang" ini diantara Dayak Iban di Melikin dengan Kompeni United Team Trade serta Memaju Jaya Sdn Bhd.

Keturunan Dayak terdahulu terkenal dengan Tradisi mereka iaitu " Memenggal Kepala " musuh dan kini ianya tidak dipraktikkan lagi.

Gambar dibawah adalah upacara " Sandau Ari " iaitu meminta keberkatan daripada Roh - roh Pahlawan Dayak terdahulu dan juga "Miring" untuk memanggil Semangat yang "mati" supaya bersama dengan mereka untuk memerangi "orang - orang daripada menceroboh hak tanah adat mereka".


Seekor Babi dibunuh untuk memberkati dan Hatinya akan dikeluarkan dimana Hati Babi tersebut akan menjadi "Pertunjuk" atau 'Ramalan' mereka.Turut kelihatan disana adalah Peter John Jaban ( singlet putih ) atau lebih dikenali sebagai "papa orang utan" di Radio Free Sarawak.(Gambar dibawah) "Azimat" diberikan "kekuatan kembali" dan Roh diseru .


Ada sumber mengatakan bahawa semasa upacara tersebut dijalankan " kelawar keluar mengelilingi kampung tersebut dan menandakan Roh Pahlawan - Pahlawan Dayak kini bersama mereka . "Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©