Bos adalah Rakyat manakala Pekerja adalah Kerajaan.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Salam 2 Malaysia eh , 1 Malaysia ehh Salam Malaysia jelah..

Kali ini Mr.J nak bercakap pasal pra politik sebagai seorang pengundi anda berhak membincangkan siapa "pekerja" anda yang bakal anda 'upah' untuk memajukan Negara.

Bos = Anda / Rakyat / Pengundi / 
Pekerja = Kerajaan yang dipilih oleh Rakyat / Yang di Undi oleh Rakyat 

Definisinya adalah "Kerajaan adalah Bekerja di bawah Arahan Rakyat" dan bukannya "Rakyat yang memilih selepas itu rakyat jugalah bekerja untuk kerajaan".


Inilah senario yang banyak berlaku di sesebuah kawasan yang diwakili oleh sesebuah parti politik. Berbeza pula yang terjadi di Sarawak, Borneo dimana yang tertindas tidak berani kehadapan kerana risau atas keselamatan diri ( hanya orang Sarawak yang faham ) tetapi sekarang kita boleh melihat satu per satu kebangkitan rakyat di Sarawak khasnya masyarakat Cina , Dayak , Melanau serta yang lebih 50 etnik lain.

Isu yang paling sensitif di Sarawak khasnya di Kawasan Pendalaman adalah Isu yang melibatkan Maruah iaitu Isu Pemilikkan Hak Tanah Adat ( NCR ) yang kini banyak dicemari 'kekotoran' daripada pihak yang tidak bertanggungjawap.

Wakil Rakyat hilang dan menyepi bila telah diberikan mandat selama 5 tahun muncul menunjukkan muka 'kebodohannya' setelah puas 'merogoli' kawasan sendiri , wakil rakyat yang diberi mandat oleh rakyat tidak ubah umpama 'Pagar Makan Padi' . 

Maka bila waktu Pilihanraya semakin dekat maka kita akan melihat ramai wakil rakyat menyibukkan diri maklumlah 5 tahun sekali, sibuk dengan janji inilah itulah dan akhirnya selepas menang mandat diberi maka hilang gagal dikesan.

Senario Politik Sarawak amat berbeza sekali.

Generasi Muda Sarawak ramai semakin tidak endahkan kawasan sendiri iaitu Sarawak kerana kebanyakkan generasi muda semakin banyak keluar 'berhirjah' ke tempat lain seperti ramai ke luar negara kerana tidak tahan atas 'kongkongan' hidup seperti mininum gaji dan sebagainya.

"Anang Ngelaban Tokey" bak kata sebilangan menteri di Sarawak.

Terbaru kisah Sarawak adalah munculnya sebuah Video penyelewangan yang melibatkan 'orang-orang penting'.

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©