Apa itu Air 'Tuak' ? yang dikenali sebagai Air Panjang Umur bagi Masyarakat Dayak di Sarawak.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Air Tuak , adalah sejenis minuman yang wajib ada apabila tibanya waktu Perayaan Hari Gawai Dayak pada setiap Jun di Sarawak adalah tidak 'Ngam' sekiranya tiada Air Tuak semasa Hari Gawai.

"Jom Undi Blog ini untuk Anugerah Digi WWWOW!!!"

Air Tuak mempunyai persamaan dengan Air 'Tapai' di Sabah tetapi berbeza cara pembuatannya mengikut 'aliran' sekitar penempatan masing - masing.

Air Tuak sentiasa diletakkan di 'Ruai' Rumah Panjai sewaktu Hari Gawai.

Penyediaan Air Tuak ini perlu menjalanani beberapa fasa dan juga beberapa Patang Larang . Seperti yang diberitahu kepada Mr.J bahawa sekiranya si penyedia atau si pembuat air Tuak.

Individu yang membuat air Tuak tidak boleh membawa makanan atau buah - buahan yang bersifat 'Masam' berdekatan dengan kondisi tempat simpanan air Tuak kerana kuartir akan menyebabkan Air Tuak menjadi 'Masam' dan tidak boleh diminum maka akan dibuat dan ini akan mengakibatkan pelbagai Kerugian diantaranya kerugian masa dan penat lelah.

Dahulu Air Tuak diperam didalam Tempayan selama beberapa bulan malah beberapa Tahun. - Mr.J

Bahan - bahan untuk membuat Tuak terdiri daripada Nasi Pulut , Ranggi dan Gula serta tiada bahan kimia digunakan dan ianya adalah selamat dan lebih bersifat semulajadi mesra alam. Bagaimanapun Proses membuatnya adalah rumit sekali.

Tempoh masa untuk diperam adalah linkungan 3 Bulan ke beberapa tahun lebih lama Tuak tersebut diperam maka lebih 'Jernih' serta 'Kuat' rasanya dan lebih 'bernilai' bagi masyarakat Dayak khasnya Masyarakat Iban.

Anda teringin hendak merasai sendiri pengalaman menyambut Hari Gawai Dayak di Sarawak? Jom Ikut Mr.J balik kampung tahun depan.

- Mr.J "Jom Undi Blog ini untuk Anugerah Digi WWWOW!!!"


Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©