Keunikkan dan Keistimewaan Pasar Serikin, Sarawak .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Tahukah anda di Sarawak, Borneo terdapat satu Pasar yang dinamakan Pasar Serikin yang bersempadanan dengan negara jiran iaitu Kalimantan, Borneo . 

Pasar Serikin ini sejauh lebih kurang 57 kilomenter daripada Bandar Kuching dan juga mengambil masa selama lebih kurang 50minit bergantung kepada 'kelajuan' yang anda bawa.

Cenderahati yang berbentuk Pahlawan Dayak .

Terdapat pelbagai barangan yang dijual daripada cenderahati hinggalah ke kain - kain serta pelbagai barangan rotan , harganya pula cukup murah sekali . Kawasan Pasar Serikin umpama kawasan pertemuan diantara dua negara iaitu Sarawak dan Kalimantan .

Diantara barangan menarik yang dijual

Bagaimana pula dengan Harga? sudah tentu harganya lebih murah berbanding ditempat lain dan keistimewaannya pula anda boleh meneruskan konsep tawar - menawar sehinggalah kedua - dua diantara anda dan perniaga bersetuju .

Di Pasar Serikin pula ada menjual pelbagai jenis haiwan esotik seperti Cicak Tokek dan bermacam - macam lagi itulah sebabnya Mr.J kata Pasar Serikin ini unik kerana mengabungkan penduduk Sarawak dan Kalimantan sambil berniaga sambil itu boleh mengeratkan hubungan diantara dua negara.


- Mien EzzuMin
- Mr.J

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©