Guru 'semenangjung' dikecam kerana tidak puas hati dihantar ke Pendalaman Sarawak serta mendakwa ada 'guru yang mati dibunuh'.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Selamat Membaca Cikgu , disini Mr.J hendak berkongsikan satu sumber khas mengenai karenah - karenah cikgu tersebut . Sudah ramai kita mendengar keluh kesah mengenai Cikgu yang akan di'posting' ke pendalaman Sabah & Sarawak .


Rata - ratanya takut mungkin akan duduk 'atas pokok' ataupun memakai 'cawat' disana . Ternyata sebilangan Cikgu masih lagi mentaliti tahap belum terbuka seperti enjin carian google maafkan Mr.J bukan semua tetapi Sebilangan.


Guru Terkilan berkata di laman sosial Kelab Guru Malaysia tersebut mendakwa sehingga ada sebilangan Guru mati dibunuh bukan itu sahaja dia juga mendakwa ada yang terkena Ilmu Hitam Ghaib daripada masyarakat pendalaman Sarawak serta kurang selesa dengan orang Iban yang makan babi .

Tindakan serta kata Cikgu tersebut membuatkan sebilangan Guru yang mengajar di Sarawak berasa tidak puas hati kerana secara tidak langsungnya melibatkan kredibiliti Seorang yang bernama Cikgu atau Guru.


Ramai yang ingin menjadi cikgu tetapi beranikah anda menyahut cabaran sebagai seorang yang betul - betul Cikgu? atau ada sebilangan hanya mengambil 'kesempatan' dengan kemudahan yang kerajaan bagi terhadap Cikgu? .

Kisah ini mengingatkan Mr.J kembali kepada kes di ruangan Mastika bulan Ogos 2009 mengenai Cikgu Hilang Pedoman Bila ke Sarawak.

Cikgu yang mengajar di Pendalaman lagilah banyak benda boleh lihat dan boleh kumpul pengalaman serta anak murid pendalaman lebih hormat dan displin tinggi bergitu juga dengan orang kampung.

Petang - petang boleh ikut kawan pergi memancing dengan orang kampung , menyelam di sungai ada masa lebih boleh ikut mereka timbakk itu tupai. Apatah lagi menghirup udara yang segar.

Manakala di Bandar , selalu kita dengar kes seperti bapa saman cikgu, murid belasah cikgu dan sebagainya..

Kemaskini 20/09/2013 .

Kepada Cikgu yang 'Bermasalah tersebut' yang tidak mahu mengajar di Pendalaman dengan memberi alasan 'negetif' terhadap masyarakat pendalaman tersebut haruslah dihentikan serta merta.


- Mr.J


mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©