Kenapa Sabah & Sarawak selalu dihina serta dipandang rendah oleh "sebilangan mereka" sejak bersama dalam "Persekutuan" ?

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert

Persekutuan Malaysia adalah merupakan 3 Buah "Negara" yang membentuk satu "Sekutu" , "Negara Bersekutu" atau sebuah Negara "Persekutuan".

Pada tahun 1963 Sebuah "Negara Persekutuan" yang dinamakan "Malaysia" terbentuk dimana di "Angotai" oleh 3 Buah Negara iaitu Sabah (North Borneo) , Sarawak dan Malaya serta Singapura, walaubagaimanapun Singapura menarik diri pada tahun 1965.

Persoalanya seperti tajuk diatas, kenapa Masyarakat luar daripada "Malaysia Borneo" iaitu Sabah & Sarawak sering dipandang rendah oleh "Sebilangan" Masyarakat Semenangjung Malaysia atau dikenali sebagai Malaya?. 
Slogan "Sarawak for Sarawakians" berada dimana - mana.
Dianggap tinggal atas pokok, gua, ber?cawat, canibal, ilmu sihir, tak modern.. itu adalah diantara cacian yang sering didengari tetapi "mereka" tidak tahun bahawa penduduk kampung menggunakan Kapalterbang untuk memberi keperluan harian. ( rujuk penduduk di kawasan long long )
Iri Hati? Riak? Kemajuan?. Ya, tidak dinafikan bahawa Semenangjung lebih mendapat kemajuan yang lebih dahulu berbanding Sabah dan Sarawak ini kerana Pusat Pemerintahan Persekutuan Malaysian adalah terletak di Semenangjung atau Malaya.

Sabah serta Sarawak iaitu 2 rakan kongsi dalam gagasan persekutuan telah berusaha hampir separuh abad menyalurkan pelbagai "Dana" kepada Semenangjung untuk membangun pesat tetapi sejak hampir 50 tahun bersama dalam gagasan pelbagai "masalah" berlaku.


Munculnya Sarawak yang baru dibawah pimpinan  Tan Srin Adenan Satem yang bersuara Lantang dan Berpendirian Sarawakians hasilnya Sarawak kini lebih "kehadapan" dalam mengembalikan "maruah" Negara Sarawak daripada terus di "pandang rendah" seperti dahulu.

Perlu diingati Sentimen "Sarawak for Sarawakians" semakin melonjak di Rakyat bahkan kini pelbagai NGO - NGO Sarawak berani bersuara menentang suara - suara "orang luar" . Pemansuhan Pegawai Atasan dalam sektor pekerjaan di Sarawak haruslah dijawat oleh anak Sarawak.

Dulu, Sarawak dianggap sebagai Pendiam tetapi Awas, Sarawak sekarang seolah - olah memegang satu "Kuasa Veto" dalam Gagasan Persekutuan Negara Malaysia.
Setiap kali terpandang Menara Bangunan Petronas, rakyat Sabah dan Sarawak pasti akan meluat kerana merasakan ketidakadilan dari segi pembahagian royalti Minyak daripada Petronas sedangkan kedua - dua rakan kongsi adalah pengeluar Minyak yang terbesar sekali.
Belum lagi jika hendak masukkan mengenai individu yang memburukkan Sabah dan Sarawak kena kejadian gempa bumi disebabkan "masiat" dan "kelab malam" banyak?..

- Mr.J                        


____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©