KUIH JALA atau lebih di kenali sebagai penganan semut oleh masyarakat iban adalah sejenis kuih tradisional turun temurun kaum dayak di sarawak. Bagi kaum iban, kuih ini adalah salah satu jenis kuih yg harus ada di setiap perayaan seperti perayaan menyambut hari gawai, gawai tanju, gawai antu, gawai lelabi, upacara miring dan perayaan lainnya.
Demonstrasi bagaimana membuat kuih penganan jala oleh seorang wanita bertempat di kampung budaya sarawak. |
Pembuatan kuih jala ini amat unik di mana acuan nya di pebuat daripada tempurung kelapa yg sudah di tebuk di tengahnya dan di silang dengan sebatang kayu kecil sepanjang lebih kurang 30cm untuk memudahkan pembuat mengetuk acuan bagi mencipta bentuk fizikal kuih yang bersilang-silang seakan-akan jala.
Proses menggoreng kuih jala juga memerlukan kesabaran yg amat tinggi kerana ianya agak meletihkan dan harus di buat dengan amat teliti dan kemas.
#MizzDjp - suka mkn kuih jala yg sudah masuk angin sebab lembut sikit. Kikiki~