"Kelupis" (dalam bahasa iban) - adalah sejenis makanan tradisional kaum dayak di sarawak termasuk kaum iban. Ia di perbuat daripada nasi pulut yg di perisakan dengan santan atau berintikan sambal udang/ikan bilis atau serunding di dalam nya mengikut selera masing-masing.
Kelupis ini di bungkus dengan sejenis daun khas yang boleh di perolehi dari hutan iaitu "daun irik" (dlm bahasa iban) Tapi jgn keliru, kerana daun irik ini hampir menyerupai daun kunyit. Silap2 nasi kelupis anda berbau kunyit pula.
Kelupis ini biasanya kerap di hidangkan semasa ada perayaan tertentu seperti meraikan hari jadi atau hari perkahwinan, upacara miring atau kematian juga untuk kenduri doa selamat sambil di hidangkan bersama kopi o panas atau teh tarik.
Kelupis ini boleh di ibarat 'pengerat silaturahim' sesama sendiri terutama bg kaum wanita kerana memerlukan agak ramai tenaga untuk membuatnya jika di perkukan dalam kuantiti yg banyak. Proses membuatnya juga agak rumit dan memerlukan kecekapan yg tinggi.
Sila sebutkan nama mknan ini dlm bahasa ibunda anda..
mengenai penulis | music menarik | makanan terbaikku | facebook | twitter | sarawak | sabah | liputan media