Wang Caruman KWSP salah masuk.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Andaikan diri anda berada dalam situasi ini, dimana anda telah menerima sejumlah wang ke dalam akaun anda tanpa mengetahui siapakah pengirimnya. Setahun kemudian barulah si pengirim memberitahu itu adalah wangnya dan tersalah masuk ke akaun anda. Reaksi anda?

KUCHING: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mahu seorang wanita di Miri memulangkan wang berjumlah RM11,257.41 yang telah salah dimasukkan ke dalam akaunnya pada 13 Julai 2010.

Pengurus Besar (Perhubungan Awam) KWSP Nik Affendi Jaafar dalam kenyataan bertulisnya semalam berkata, berda-sarkan siasatan terperinci pihak-nya mendapati wanita berke-naan bukan pencarum KWSP.

Wanita berkenaan tambahnya, juga tidak mempunyai sebarang rekod menunjuk-kannya menyumbang kepada tabung berkenaan dengan kata lain tidak layak untuk sebarang simpanan KWSP.

“KWSP merujuk kepada laporan dikeluarkan akhbar tempatan berbahasa Cina bertarikh 19 Mac 2012 berhubung seorang wanita yang mendakwa KWSP meminta beliau memulangkan wang yang telah dikre-ditkan ke dalam akaun bank-nya berjumlah RM11, 257.41.

“Berdasarkan siasatan terperinci pihaknya mendapati wanita berkenaan bukan pencarum KWSP.

“Beliau juga tidak mem-punyai sebarang rekod me-nunjukkannya menyumbang kepada tabung berkenaan dengan kata lain tidak layak untuk sebarang simpanan KWSP,” jelasnya.

Menurut Nik Affendi, wa-nita berkenaan dengan se-ngaja memperdayakan KWSP agar mempercayai yang beliau adalah pemilik sebenar akaun KWSP tersebut.

“Kami telah membuat pindaan kepada butiran akaun tetapi menyedari beliau telah memberi maklumat palsu apabila pemilik sebenar akaun (KWSP) datang untuk mengeluarkan simpanannya setahun kemudian,” jelasnya.

Beliau menambah, pemegang sebenar akaun KWSP itu adalah pencarum yang telah mendaftar sejak 1982 yang dipercayai turut mempunyai butiran nombor pengenalan diri yang sama dengan wanita terbabit.

Selepas menyedari pembayaran dibuat ke atas akaun yang salah, KWSP mengeluarkan surat kepada wanita berkenaan meminta beliau memulangkan wang berkenaan yang bukan miliknya.

“KWSP di sini mahu menekankan bahawa tiada alasan untuknya mengatakan dirinya tidak bersalah dalam situasi ini kerana mengetahui yang wang itu bukan miliknya malah tidak pernah mencarum dengan KWSP,” ujarnya.

Akhbar tempatan berbahasa Cina itu juga melaporkan wanita berkenaan telah membuat laporan polis kerana tidak berpuas hati dengan tindakan KWSP yang hanya memintanya memulangkan wang itu setahun kemudian.

Menurutnya beliau hanya mendapat surat daripada KWSP meminta memulangkan wang itu pada 8 Disember tahun lalu dan di dalam surat itu KWSP memintanya berbuat demikian dalam tempoh 14 hari, jika tidak tindakan undang-undang akan diambil ke atasnya.
Bagaimanapun menurutnya wang tersebut telah habis dibelanjakan.Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©