Maksud Pertanda 'Burung' dalam Adat Dayak Iban - The Origin Of Iban Omen Bird.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
Bukan Sekadar Weblog Biasa - Sejak 2009 "Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Masyarakat Dayak Iban dahulu terkenal dengan 'pertanda burung' dalam kehidupan seharian mereka maka dibawah ini adalah 'Pertanda' yang dilakukan sebelum atau 'apa yang bakal berlaku' sekiranya melihat 'Burong / Pertanda' .


Sengalang burong kemudian mengaitkan garis panduan asas mengenai bagaimana untuk memohon burung petanda dalam pertanian, seperti di bawah:

Apabila anda mula bertani, mendengar panggilan Ketupong (kanan), yang mesti diikuti oleh panggilan Beragai (kanan). Ini petanda menubuatkan bahawa anda akan memperoleh hasil tuaian yang banyak bahawa musim pertanian dan kebahagiaan yang besar akan berlaku.

Jika anda mula untuk ladang dengan panggilan Embuas (kiri) dan diikuti oleh Bejampong (kiri), ia menubuatkan bahawa ladang anda bahawa musim akan terganggu dan hasilnya banyak.

Jika anda mula ladang dengan panggilan daripada Bejampong (kiri), ia mesti diikuti oleh panggilan daripada Embuas (kiri), ia menandakan bahawa ladang anda akan menjadi betul dibakar.

Jika anda mula untuk ladang dengan panggilan Ketupong (kanan) dan kemudiannya diikuti oleh panggilan dari Bejampong (kiri), ia menubuatkan nasib yang sangat buruk bagi musim itu dan ia dipanggil busong burong, sebagai anak saya dalam undang-undang telah hormat dituturkan di seluruh my galeri.

Jika anda mula ladang dengan panggilan Beragai (kanan) dan kemudian anda mendengar panggilan dari Bejampong (kiri), ia juga menandakan nasib buruk kerana ia membawa kesedihan kepada keluarga anda pada musim itu.

Jika anda bermula dengan panggilan daripada Embuas (kiri) dan kemudian anda mendengar cal Pangkas (kanan), ini dikenali sebagai dua Matahari (dua matahari), yang bermakna kematian akan berlaku dalam keluarga.

Jika anda mula ladang dengan panggilan Beragai (kanan), dan kemudian anda mendengar panggilan Kelabu Papau (kiri), ia juga menandakan kematian yang tidak lama lagi akan datang kepada keluarga anda.

Selepas anda selesai kerja anda ngundang panggol (melawat penawaran yang dibuat di peringkat penjelasan awal musim pertanian), anda boleh mendengar panggilan Kelabu Papau (kiri) yang menandakan bahawa roh jahat tidak akan membawa anda nasib buruk, sebaliknya ladang anda akan selamat daripada serangan mereka. Dalam tempoh tujuh hari semasa ngundang panggol, anda tidak mesti mendengar seruan apa-apa petanda burung, selain daripada Nendak, yang tidak sangat berbahaya.

Jika semasa nebas dan nebang (penjelasan dan penebangan) anda mendengar atau bertemu kancil, kijang, ingkat, bengkang atau belengkiang (cicak), ia bermakna bahawa hamba Sempulang Gana akan membantu anda dalam kerja anda.

Mana-mana binatang yang dilihat menghampiri dari hadapan, manakala seseorang itu bekerja tanahnya dipanggil labah, yang bermaksud nasib baik akan datang. Tetapi jika ada pendekatan haiwan dari belakang, ia dikenali sebagai burong nyubok dan ia membawa petanda buruk yang paling tidak disangka-sangka.

Sengalang burong juga memberitahu Sera Gunting bahawa semua petanda yang diperhatikan semasa musim pertanian juga akan menandakan kejayaan masa depan dalam perang, perkahwinan, mendapatkan kekayaan dan reputasi.

Di samping itu, Sengalang burong memberikan Sera Gunting azimat sendiri dipanggil Pengaroh Mali Balang Kayau, azimat yang paling berkesan untuk ekspedisi perang. Selain itu, beliau juga memberinya daya tarikan taring babi (taring babi), tebu menembak batu (batu Tebu) dan tanduk rusa (rajut tandok).

Setelah dilengkapi Sera Gunting dengan azimat ini, Sengalang burong memberinya paling kuno "nyabor" pedang yang dia berkata, "tiada siapa yang pernah menggunakan pedang ini sebelum ini telah gagal untuk mendapatkan kepala musuh".

Untuk membaca artikel penuh sila ke laman Iban Cultural Heritage yang diasaskan oleh En. GNMawar.


Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©