Sibu, Sarawak : Gambar Deretan Rumah Kampung di Kampung Hilir - Kampung Dato Musnah dijilat api. - 19 June 2013

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Sebentar tadi lingkungan jam 3 petang , beberapa deret rumah kampung di sekitar jalan Kampung Hilir - Kampung Dato yang berhampiran dengan Masjid Jalan Awang Ramli Amit di Sibu , Sarawak hangus dijilat Api .

Punca kebakaran masih dalam siasatan , sehingga kini 5:30 petang beberapa buah kenderaan Bomba serta anggota memamdamkan Kebakaran tersebut.


Kebakaran tersebut agak susah dikawal berikutan cuaca panas serta angin yang beribut.Dianggarkan lebih daripada 30 buah Rumah Musnah Hangus dan sehingga kini 6:00 petang api masih lagi marak ke rumah lain akibat angin kuat , pasukan Bomba sedang berusaha untuk memadamkan kemaraan Api.

Gambar Ihsan daripada Man Wayne

Video di sekitar Lokasi Kejadian

Sibu: “Sebaik tiba di rumah, saya lihat penduduk berlari sambil menjerit api... api... api dan ada juga yang menangis,” kata Mohamad Nur Hafiz Majidi, 28, ketika menceritakan kebakaran membabitkan hampir 100 rumah di Kampung Datu Lama, di tepi Sungai Rajang di sini, semalam.


Kebakaran yang berlaku sekitar 3.45 petang itu menyebabkan lebih 1,000 penduduk kampung tradisi berkenaan tinggal sehelai sepinggang selepas gagal menyelamatkan barangan berharga berikutan api marak dengan cepat selain kedudukan rumah terlalu rapat.

Menurutnya, api dipercayai bermula dari sebuah rumah tidak berpenghuni sebelum merebak ke rumah bersebelahan.“Rumah tidak berbumbung itu sudah lama ditinggalkan pemiliknya. Kebakaran bermula dari rumah itu, mungkin disebabkan cuaca terlalu panas sebelum merebak rumah lain.
"Satu - satunya Weblog yang mengeluarkan Isu Semasa di Sabah & Sarawak . Undi Sekarang Blog Ini untuk Anugerah DIGI WWWOWW"

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©