Ada 3 Tarikh Kemerdekaan dalam Negara Persekutuan Malaysia. Beza perkataan "Pembentukkan" dan "Masuk" Malaysia.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Pening tak dengan tajuk diatas?, inilah terjadi apabila kita diajar melalui Buku Teks Sejarah Sekolah yang hampir 90% tidak menyatakan beberapa sejarah penting Sabah serta Sarawak apa yang kita tahu di buku sejarah sekolah mungkin mengenai hang tuah berserta kuncu - kuncunya.

Sebelum Mr.J huraikan anda harus faham makna perkataan "Persekutuan" dan juga "Pembentukkan", ditekankan bahawa "Pembentukkan" adalah tidak sama sekali dengan perkataan "Masuk/Memasuki" .

Tarikh Kemerdekaan dalam Persekutuan Malaysia.
  1. 31 August 1957 - Malaya Merdeka
  2. 22 July 1963 - Sarawak Merdeka
  3. 31 August 1963- Sabah Merdeka
Sabah dan Sarawak adalah berstatus Keseluruhan Tanah Melayu . Setelah itu 3 Gabungan entiti tersebut membentuk Negara "Malaysia" melalui "Perjanjian Perkara 18 - 20 Sabah & Sarawak" yang harus dipatuhi 16 September 1963 .

16 September 1963 - Hari Malaysia , merupakah Hari Kelahiran Sebuah Negara Persekutuan yang diberi nama "Malaysia", hasil sepakat diantara Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak ) .

Nota : Harus diingati bahawa Sarawak dan Sabah tidak sama status 'negeri' seperti contoh , melaka , johor dan sebagainya .

Fakta sejarah yang menyatakan bahawa Sarawak menyertai Malaysia adalah tidak benar dan ia harus diperbetulkan, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Masyarakat Dato Sri Wong Soon Koh. - Borneo Post 30/9/13

Petikan daripada Buku "The Birth of Malaysia"
Tidak mustahil jika anda mendengar orang itu ini diharamkan masuk ke sabah atau sarawak. Kenapa bila anda ke sarawak anda diberi pas slip tempoh lawatan 90 hari sahaja dan jika lebih dari 90 hari anda harus mengemukakan kepada imigresen sarawak.

Inilah mengapa mereka mempunyai sistem perlembagaan , KAWALAN imigresen , agama tersendiri yang tak tertakluk kepada sistem di tanah melayu atau disebut sebagai semenangjung malaysia sekarang.

Walhal kita tahu daripada rentetan sejarah yang berlaku, ia tidak seperti itu dan menggunakan tarikh kemerdekaan Malaya (31 Ogos) sebagai tarikh kemerdekaan Malaysia sebenarnya "menidakkan sejarah" dan PERANAN Sabah dan Sarawak sebagai sebuah entiti yang merealisasikan Persekutuan Malaysia sebagai sebuah negara baru.

Ia adalah fakta yang tidak boleh diubah dan memperkatakannya tidak sama sekali boleh disifatkan sebagai mempolitikkannya.

Mr.J
+Bio Mr.J | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | sarawak | sabahseen in
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©