Sumpahan Tanah Adat Dayak (NCR) Pengusaha ladang sawit membunuh ahli keluarganya.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
mangsa meninggal
SRI AMAN - Tanah dan Masyarakat Dayak khususnya Iban tidak dapat dipisahkan sejak dari turun temurun atau ribuan tahun dahulu, ini kerana tanpa tanah mereka akan "pupus" di muka bumi.

Semalam iaitu 20 November 2014 berlaku kejadian yang mengemparkan dan berdarah serta nyawa turut hilang. Perebutan Tanah Adat tidak mengenal pertalian darah maka akan hilangnya satu nyawa. 

Seorang pengusaha ladang sawit dipercayai membunuh ahli keluarganya selepas perbuatan khianatnya terbongkar, suspek telah ditangkap dan kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Rani Chendang, isteri kepada Chalix Tinggi yang disahkan meninggal dunia semalam apabila terjatuh serta pengsan setelah berlaku pergelutan diantara seorang pengusaha ladang sawit dan melihat mangsa pengsan suspek iaitu pengusaha tersebut melarikan diri manakala mangsa dikejarkan ke hospital tetapi setibanya dihospital mangsa disahkan meninggal dunia kerana cedera parah di kepala.

Punca kejadian dipercayai disebabkan oleh perebutan hak terhadap tanah NCR di kawasan Selepong, KM27 Jalan Sri Aman-Serian. 

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©