Pengunaan Babi dalam Istiadat Miring dalam Masyarakat Dayak.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Gambar Hiasan
1) Penyembahan bedarah petanda sebagai pemintaan mohon maaf sebagai tanda mengorbankan diri untuk bersih dari dosa kepada ATTALA.

2) Untuk menggantikan untuk menebus dosa dosa kepada leluhur adat istiadat Dayak.

3) Untuk meminta berkat supaya tidak melanggar pantang larang adat istiadat dayak yang temaktub didalam adat Kaharingan pepatih tetua dayak.

4) Pengabadian didalam kesebatian hidup orang dayak yang berkorban menentang apa jua halangan.

5) Untuk membuang kesialan tidak mendapat rezeki dan lain lain yang menyusahkan kehidupan seharian orang dayak.

6) Penyembelihan ini seperti ada kesamaan dengan agama agama lain.Tetapi dahulu orang dayak mengorbankan manusia tetapi dilarang Attala kerana besifat kejam.Didalam buku agama kalian pun ada kesamaan juga kan.

7) Kayau bermaksud PENGUASAAN PERANG di daerah yang ditakluki.Didalam buku agama kalian lebih dasyat lagi.Cuma KAYAU ini tidak membunuh orang tua yang tidak betenaga,kanak kanak,dan kaum wanita dibenarkan lari kecuali bila si pengayau itu membunuh keluarga pemangsa kayau habis mati maka si pembalas akan turun MenGAYAU habis juga keluarganya si pengayau yang memulakan persengketaan tersebut.

8) Orang dayak bila ditindas,bila hujan panas turun dan mereka akan pergi beperang dan takkan pernah menyerah sekalipun,maka didalam adat istiadat orang dayak,bila mereka rasa badan mereka disimbah darah maka mereka mendapat izin dari Attala untuk menghapuskan orang orang yang menindas mereka.Orang dayak hauskan darah bila turun beperang kerana leluhur mereka tidak boleh diganggu sembarangan.

9) Bagi siapa yang menindas orang dayak,dia diberi pilihan sama ada membayar pampasan atau peperangan.Kalau orang menindas tiada wang atau minta pengampunan orang itu harus memotong sebelah tangan nya ataupun anak lelaki dijadikan hamba abdi orang dayak seumur hidupnya.

10) Penyembelihan juga boleh meredakan keadaan kemarahan orang dayak yang sentiasa hauskan peperangan menyebabkan mereka meletakkan senjata dari beperang.

Sumber/Info: Minggat.


____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©