Pernah makan "Manok Pansuh" tak ? iaitu masakan dalam buluh yang istimewa daripada kaum Iban di Sarawak. Jadi hari ini Mr J nak kongsikan sedikit cara memasak dan bahan - bahan serta resepi rahsia tersebut.
Bahan - bahan yang diperlukan :
1 Ekor Ayam ( Ayam tua lagi sedap )
2 Batang Serai
3 Ulas Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih dan Sedikit Halia
5 Daun Kesum
6 Bunga Kantan
7 Pucuk Ubi
5 Daun Kesum
6 Bunga Kantan
7 Pucuk Ubi
Sedikit Garam (agak - agak)
Cara Membuat / Memasak :
- Pucuk Ubi Muda akan digosok bersama garam sehingga layu dan akan dijadikan penutup untuk Buluh nanti , anda boleh masukkan Daun Ubi juga kedalam buluh .
- Potong ayam dalam bentuk kiub .
- Tumbukkan Serai , bawang putih dan merah serta halia ( Jangan hancurkan dengan pengisar anda perlu menumbuk dengan cara tradisional )
- Hiriskan Bunga Kantan serta Daun Kesum
- Masukkan ayam dan semua ramuan tadi berserta Pucuk Ubi kedalam Buluh .
- Daun Ubi selebihnya digunakan sebagai Penutup untuk Buluh tadi.
Manok Pansuh yang dibuat oleh Cik Marybell .
Selamat mencuba dan rasai sendiri.
Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .