Buah Petai , Busuk tapi berkhasiat .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Tentu ramai yang akan menjauhi sejenis makanan ini iaitu buah petai , ramai dikalangan rakyat Malaysia amnya masyarakat Melayu amat menyukai buah petai ditambah lagi bila dicecah dengan sambal belacan ataupun dimasukkan bersama sayur - sayuran lain.

Tidak kurang juga ramai yang menjauhi daripada memakan buah petai ini lebih - lebih lagi bila menghadiri sesuatu maljis ataupun keramaian kerana bila memakan buah petai secara tidak langsung seluruh badan anda akan berbau petai tidak hanya dengan itu 'air kencing' pun berbau busuk sehingga boleh mengakibatkan ' kekecohan' sekiranya anda berada di dalam Maljis - maljis tertentu .

Tetapi ramai yang tidak tahu disebalik berbau busuk petai juga mengandungi pelbagai jenis khasiatnya tersendiri seperti:

  • Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
  • Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

Khasiat diatas adalah sebahagian sahaja dan dipercayai oleh sebilangan individu bahawa memakan buah petai dapat menghalau hantu , betul atau tidak itu terletak pada anda sendiri ( mungkin bila makan petai badan anda berbau busuk maka hantu pun tak sudi nak dekat ).


Jadi , selalunya benda yang berkhasiat adalah makanan yang pahit seperti Buah Peria dan busuk seperti buah petai , sama juga seperti ubat yang selalunya pahit. Mr J tahu ramai dikalangan pembaca setia pengeRindu meminati makanan seperti buah petai bukan . Sama juga seperti Mr J , walaupun bukan Melayu tetapi Mr J suka makan Petai tapi kena ikut time lah , takkan kalau nak gi dating makan buah petai nanti time dating bau petai pula , rosak mood awek yer tak ?



Salam ceria ,Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Link Adv RM10 Monthly :Berani Tengok-Ejen Prepaid-Radio IkonFM


Design Wonder
Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Wang Tsunami anda



Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *
Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?
Download Mp3 atau Toturial Menarik[#Blog Trick & Tips]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©