Jawapan bagi Warga Semenangjung Malaysia adalah warga asing?

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Terkejut dengan tajuk Mr J yang agak berbaur kepuakkan? racist ? tidak sama sekali Mr J membuat posting kali ini adalah untuk membalas posting seorang blogger yang bernama Schaza Zedane . Kisahnya bermula seperti dibawah:

Mula-mula datang Sarawak dulu nak daftar UNIMAS bukan main eksaited lagi. Dah duduk kat sini sebulan baru mengegeh menyirap-nyirap nak balik Semenanjung. KENAPA ? Bukan sebab homesick, bukan sebab tak sanggup membina pengalaman di negeri lain, TAPI SEBAB TAK TAHAN DILAYAN SEPERTI WARGA ASING DI NEGARA SENDIRI. Yaaa, di negara sendiri ! Di Malaysia ! Aku duduk kat Malaysia tapi rasa seperti di Indonesia ! Aku sorg je ke yang merasa mcm ni ? Aku sorg je ke yg dilayan mcm ni ? TAK ! Aku bet lah, semuaaaaa penduduk Semenanjung tak puas hati. Tapi meraka semua ni tak berani nak menyuarakan pendapat. Diam macam tunggul. Nak org lain yang start bersuara dulu. Tapi untuk mereka yang berani menyuarakan hal ni, BRAVO !


Pelajar Semenanjung Ditahan Pihak Polis

Schaza Zedane:

Ada satu geng budak2 Semenanjung batch aku baru-baru ni keluar pergi outing. Sewa kereta. Pergi mana pun aku taktau lah. Diorg nak balik U tapi entah macam mana tersesat sampai Sarikei. And then polis tahan diorg mintak nak tengok passport. Yang diorg ni pun selenga tak bawak passport sebab diorg 'ingat' yg diorg ni 'masih di Malaysia'. So, nak taknak kena tahan duduk kat balai satu hari.

Mr J Jawap:
Betulke tersesat ke Sarikei , sedangkan jarak dari Unimas ke sarikei mengambil masa selama 6-7 Jam. Jangan - jangan tersesat ke Serikin iaitu sempadan Sarawak - Kalimantan Indonesia itulah sebab kena tahan kat balai satu hari .
Schaza Zedane:

Pengajaran kepada pelajar2 semenanjung, kalau nak pergi memana tu sentiasa lah bawak passport DPT biru korg tu. Even nak pergi tandas kat fakulti pun bawak je lah. Kang nanti kena tahan dengan makcik cleaner tak pepasal je kena stay kat balai tandas satu hari kang. Harus ingat yang kita ni bukan di semenanjung yang TIDAK MENGGUNAKAN PASSPORT :)
Mr J Jawap:
Perkara 6: Imigresen
Kawalan imigresen terhadap sebarang tempat di Malaysia dari luar memang tugas Kerajaan Pusat. Tetapi kemasukan ke Sarawak perlu juga mendapat kebenaran dari kerajaan Negeri. Kerajaan Pusat tidak boleh diberi kuasa penuh mewakili kerajaan negeri untuk meluluskan kemasukan ke Sarawak kecuali atas bidang keselamatan. Sarawak harus mempunyai kuasa sepenuhnya selain dari pergerakkan penjawat awam Kerajaan Persekutuan dari tempat lain di Malaysia .





Schaza Zedane:
Dah la penduduk semenanjung tak boleh beli rumah kat sini. TAK BOLEH. Faham tak TAK BOLEH ? Haaa tak bolehhh. Aku taktau lah apa punya deal zaman sejarah dolu-dolu antara semenanjung dgn sabah sarawak. Belajar sejarah tak pandai en.

Mr J Jawap:
Cik, Adik bertapa bawahnya otak kamu seperti terletak dikepala lutut . Siapa kata Orang Semenangjung tak boleh beli Rumah di Sarawak? Bukti? Cik. Adik , belajar sahaja tinggi tetapi mentaliti masih tahap kanak - kanak .

Dah lah hukum agama kat sini tak ketat sangat. Laki pompuan pun boleh duduk satu rumah sekali. Memang rosaklah bebudak. Bak kata omputih, CULTURE SHOCK. Semua bebas. Kalau kat Selangor tu memang dah kena tangkap dgn JAIS dah. Bayangkan satu rumah ada 9 lelaki 1 perempuan, kena tangkap dengan JAIS, memang laki2 tu bermadu lah sampai 9. Hahaha !

Mr J Jawap:
Perkara 1: AgamaTiada bantahan terhadap Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia tetapi Sarawak sepatutnya tidak mempunyai agama rasmi. Segala bidang kuasa Malaya yang berkaitan dengan Islam tidak patut dikuatkuasakan di Sarawak.Kerajaan negeri Sarawak meneruskan program “peng-Islamkan” tanpa memperdulikan perasaan sensitif penganut Kristian dan agama lain.
* Cik adik,kubur masing-masing .
Mr J rasa tak payahlah banyak-banyak nak menjawap , dah banyak komen yang Cik Schaza Zedane terima dan salah satunya biar Mr J kongsikan disini.


SweetyMui2 said...

there are few things you should bear in mind.
1. penduduk semnanjung boleh beli rumah dekat Malaysia. Undang-undang mana cakap tak boleh?

2.you ada mintak unimas tak dalam borang upu you? kalau you tak letak UNIMAS kat mana2 ranking choice uni yang you nak, means course you kena lelong. lain kali study hard..so bersyukur sebab masih dapat masuk Uni.

3.kena buang kolej tu perkara biasa. itu sebabnya perlu aktif. kat uni lain pun sama jugak.lain uni lain cara.kena pandai hidup berdikari.

4.dah tahu tak tahu jalan bawakla sorang sarawakian temankan. oh my...tu pun nak bagitahu ke umur dah berapa dik?tak pun beli gps

5. I have hundreds of friend studied, studying in UNIMAS and TAK PERNAH dorang merungut apa-apa sebab dorang tau macamana nak bersyukur even yang non-muslim.


azam awang said...

weh bodoh. aku ex-unimas and it is the best place i've ever been. ko bungkus balik la, memalukan orang semenanjung je ko ni. xpayah balik, bagus ko p mampus. ko kena paham sejarah malaysia, kalau xpaham baik ko pg mati. itu syarat dorang masuk mesia, n ko kena tahu berapa banyak hasil bumi dorang mesia dah kaut. passport tu just untu masuk dan keluar je. ada IC pun dah cukup. kena tendang kolej sebab ko yang bengap, malas nak join xtvt. aku 4 tahun kat sana relaks je dapat kolej. ko nak cakap pasal agama kat sini, ko kena tahu majoriti kat sana agama apa. agama tu hak individu, ketat sangat pun still berlambak anak haram kat semenanjung. ko pg club still ramai melayu islam yang mabuk. lastly, sebagai nasihat, ko tutup akaun ni, ko pakai purdah. aku jamin hidup ko xkan tentram pasni..


fairy belle said...

cian sgt..rasenye..mmg kne tutup la blog nie..n mmg la..kalau la ley like komen kat atas nie..mmg da like da...
sebelum menulis..kne bfkir..sebelum bercakap..kne berfikir..mmg sah la x berfikir..
brape lame da duduk cnie..??habis la..mmg kne panggil ngn pihak pengurusan..g balek je la sana..cian plak..hidup x tenteram da kat cnie..
sarawak ramai la org semenanjung..ok je kot..kalau nak bangkitkan sensitiviti macam nie..kne bg hujah adik kuat ckit kot..

berbicara secara ilmiahnya..
adik bukak balik buku sejarah..khatam balik sejarah ngn cikgu skolah menengah ea..
=)


Nasihat Mr J kepada blogger tersebut anda perlulah meminta maaf kerana entry anda menyinggung ramai pihak. Dan juga beberapa pengajaran yang kita pelajari daripada kisah ini, bukan senang nak jadi bloggers dan kalau menaip tanpa fakta maka kena dek samanlah jawapnya. Dibawah ini adalah Cache daripada posting yang telah di delete . Sekali dah publish di internet bermakna akan dapat dilihat selama 10tahun walaupun dah di delete.

Klik untuk melihat Posting yang telah didelete.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©