Terkini : Laman Sesawang Perkongsian Terbesar di Malaysia Jiwang.org bakal ditutup. (MCMC)

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Laman tersebut mempunyai ratusan ribu ahli dan juga mempunyai pengiklan yang tersendiri . Mr J percaya sekiranya semakin banyak laman web ditutup atau disekat maka ini boleh membuat generasi semakin membenci dan kurang kepercayaan kepada kerajaan . Tidak mustahil laman sesawang kerajaan Malaysia akan digodam oleh sebilangan hackers sebentar nanti.

Mr J membantah tindakan yang menyekat kebebasan Internet ini! .

Petaling Jaya: Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) meminta Kerajaan untuk melarang laman web lain fail-sharing - jiwang.org . Hal ini menyatakan bahawa laman web tersebut mengkhususkan diri dalam menyediakan rakaman muzik Malaysia untuk download haram.

RIM mengatakan laman tersebut juga mendapat pendapatan iklan yang menguntungkan dari organisasi komersial. Minggu lepas, Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) melarang 10 halaman file-sharing dan meminta pembekal perkhidmatan internet tempatan untuk menyekat akses kepada laman tersebut.

Ketua RIM, Norman Abdul Halim memuji usaha Kerajaan untuk menegakkan undang-undang hak cipta di dunia maya dengan mengambil tindakan terhadap laman-laman file-sharing. Laman-laman tersebut adalah di antara yang paling ramai dikunjungi oleh rakyat Malaysia untuk men-download filem secara haram.

Dia menambah bahawa RIM telah mengajukan aduan kepada Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Koperasi dan Konsumerisme tentang jiwang.org. Norman berkata larangan itu adalah titik permulaan yang baik terhadap download haram, meskipun pengguna internet yang cerdas masih boleh mengelakkan setiap blok.

Malaysia adalah negara pertama di Asia Tenggara untuk menyekat laman-laman file-sharing, katanya. Walaupun sensor internet adalah terhadap bertentangan dengan MSC Malaysia Bill of Guarantees, yang menyatakan bahawa Kerajaan tidak akan sensor internet, itu menyalahi undang-undang untuk men-download lagu-lagu dan filem, katanya.
* Mr J buat back up dulu untuk Blog ini untuk persediaan awal.

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©