Jom Kenal: Mengenali Masyarakat Bidayuh di Sarawak, Borneo .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Salam sejahtera , pernahkah anda melihat dengan dekat Masyarakat Bidayuh atau pernahkah anda mendengar Bahasa mereka? . Mungkin ada juga yang tidak mengenai etnik Bidayuh ini.

Masyarakat Bidayuh kebanyakkan mendiami kawasan di bahagian Kuching , Serian dan juga di barat Kalimantan.

Masyarakat Bidayuh ini terbahagi kepada beberapa sub-etnik kecil iaitu : 
Selakau/Lara (Daerah Lundu)
Jagoi/Singai (Daerah Bau)
Biatah (Daerah Kecil Padawan)
Bukar/Sadong (Daerah Serian)
Bidayuh Baru / Bidayuh Moden (Kawasan Tengah Antara Padawan Dengan Bau)

Jangan Tidak Tahu , Masyarakat Bidayuh ini telah berjaya di Arena Sukan dan mengharumkan nama Negara  di mata dunia iaitu siapa tidak kenal dengan Dayung Bidayuh yang memenangi Pingat dalam Kejohanan Olimpik Dunia 2012 iaitu Pandelela Rinong yang juga merupakan Atlet Wanita malaysia yang mencipta sejarah di arena akuatik.

Siapa lebih cantik? mestilah Pandelela Rinong~ .. hihihihi..

Baiklah , Mr.J hendak teruskan mengenai masyarakat Bidayuh ini. Masyarakat Bidayuh ini juga seperti Masyarakat Dayak Iban yang Khasnya kita ketahui tinggal di Rumah Panjang dan bergitu juga Masyarakat Bidayuh tetapi ciri Rumah Panjang untuk masyarakat Bidayuh adalah berbeza dengan Masyarakat Iban. Rumah Panjang Bidayuh agak lebih tinggi tiangnya daripada Masyarakat Iban.

Rumah Bidayuh, Kampung Budaya, Sarawak

Manakala dari segi Bahasa pula , tone alunan Bahasa Bidayuh serta bunyinya agak berlainan dengan Sub-Etnik Bidayuh yang lain dan anda akan 'mengesan' kelainan bahasa mereka sekiranya mendengar percakapan masyarakat Bidayuh daripada kawasan lain . 


Seperti Contoh , Bidayuh dari kawasan Serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". Kebanyakkan masyarakat Bidayuh menganuti Agama Kristian.

Tetapi sekarang , kebanyakkan Masyarakat Bidayuh Moden tidak lagi tinggal di Rumah Panjang dan kerana ramai anak Bidayuh telah berjaya dalam kerjaya dan berkerja di sekitar bandar dan juga luar negara. Tetapi mereka tetap akan balik ke rumah panjang apabila musim perayaan.

- Mr J "apa yang anda tahu mengenai Masyarakat Bidayuh? sila komen dibawah."

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©