Selamat Hari Kemerdekaan ke 50 Negara Sarawak. - Masukkan Skop Sejarah Kemerdekaan Sabah & Sarawak dalam Sekolah.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
50 Tahun Sarawak Merdeka / Gemilang 'dalam' Malaysia? , itulah beberapa tajuk yang dipaparkan di sebilangan akhbar online

Taniah disebabkan 'kesedaran' yang tinggi dikalangan anak muda Sarawak yang bersungguh menerangkan serta memberitahu 'Sejarah Sebenar' Sarawak tidak kira di Blog atau di Laman Sosial.


Secara lazimnya di malaysia , kita tidak pernah diajar mengenai apa itu Sejarah Sarawak serta tarikh penting Sarawak dan juga Status Sarawak sebenar adalah sebuah 'Negara' yang berdaulat bergitu juga Negara Sabah atau dikenali sebagai North Borneo sewaktu ketika dahulu.

Kerajaan seharusnya lebih peka kepada 'Sejarah' Penting yang ada seperti contoh memperingatan 4 Tarikh Penting Negara iaitu :Tarikh Kemerdekaan Negara dalam 'Negara Persekutuan' :
Negara Tanah Melayu ( Malaya ) = 31 Ogos 1957
Negara Sarawak = 22 July 1963
Negara Sabah ( North Borneo ) = 31 Ogos 1963

Tertubuhnya Kerajaan 'Gabungan' atau Negara 'Persekutuan' yang diberi nama 'Malaysia'


Pembentukkan Malaysia = ( Tanah Melayu + Sarawak + Sabah ) = 16 September 1963

Kenapa baru sekarang Hari Kemerdekaan Sarawak disambut walaupun tidak diberi cuti umum Sarawak , 5 tahun yang lepas tiada sesiapa pedulikan hal Sarawak lebih - lebih lagi Sejarah Penting Sarawak.


Itulah Istimewanya 2 Buah Negara tersebut iaitu Sabah & Sarawak kerana mereka ada Perjanjian 18 & 20 Perkara Penting yang perlu dipatuhi oleh Tanah Melayu. 

Mr.J cadangkan supaya Pihak Kementerian Pendidikkan mewujudkan 1 silibus sejarah untuk Sabah & Sarawak supaya anak - anak generasi depan akan lebih memahami kenapa Sabah dan Sarawak agak berlainan dari segi so-sio sosial, dan kenapa ada Tarikh Kemerdekaan sendiri .

Bergitu juga para perwakilan seperti contoh YB Sabah & Sarawak yang dipilih rakyat haruslah lebih peka mengenai isu sejarah Sarawak dan harus memberi penekanan mengenai Sejarah bila berada di Parlimen dan bukannya bergaduh serta bertekak sehingga Sejarah sendiri diabai.


Bergitu juga dengan Iklan di Media sering mengaitkan Sabah & Sarawak agak 'primitif' sering menyiarkan suasana 'hutan' ( bahkan kita tahu bahawa Sarawak kehilangan Hutan Aslinya diganti dengan Hutan Kelapa Sawit ) sehingga kadang kala sebilangan orang luar mengangap Orang Sarawak 'duduk' atas pokok dan tidak pasti ianya berbentuk 'ejekkan terlampau' kepada Orang Sarawak .

Tanpa Sabah & Sarawak tiadanya Menara Petronas serta KLCC.

- Mr.J


Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©