Live Streamming TV: SARAWAK VS SIME DARBY. ( Suku Akhir 2 - Piala Malaysia 2013 ) 5 October 2013.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Pada Perlawanan Suku Akhir Pertama iaitu Pasukan Sarawak bertandang ke tempat lawan untuk menentang Sime Darby berkesudahan seri tanpa jaringan.

Kali ini giliran Sime Darby berkunjung ke Lubuk Puaka Bujang Senang di Stadium Negeri Sarawak. Dianggarkan puluhan penyokong Sarawak akan memberikan semangat kepada pasukan mereka dan juga diramalkan limpahan penyokong bakal berlaku.

Mari kita saksikan Pasukan manakah yang berjaya untuk ke Pusingan seterusnya iaitu Separuh Akhir.

 SARAWAK 3 VS 1 SIME DARBY
Suku Akhir Kedua
( Penentuan ke Separuh Akhir )
Sarawak layak ke Separuh Akhir Piala Malaysia 2013

Mari kita saksikan Siaran Langsung dibawa oleh RTM di TV1 pada pukul 8.40 malam nanti.Sejarah Info Bolasepak Sarawak : 
Pada Tahun 1989 Insiden Hitam berlaku kepada Pasukan Sarawak sewaktu menentang Kuala Lumpur di Stadium Merdeka iaitu pada Pusingan Suku Akhir. 

Awang Mahyan ( Jurulatih Sarawak 1989 Ngap Sayot Slogan ) dikasari Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Bukit Aman, Tan Sri Mohd. Zaman Khan. 

"Saya tak kenal siapa dia masa itu, akibat terlalu marah saya meludah muka Zaman Khan," katanya sambil menjelaskan perlawanan berkenaan dihentikan dan Kuala Lumpur diberi kemenangan percuma. 

Persatuan Bolasepak Sarawak juga pernah menarik diri dengan tidak mahu menyertai FAM ketika itu kerana sentimen nasionalisme diantara Sarawak dan Tanah Melayu agak kritikal ketika itu. Baca Selanjutnya di Ngap Sayot.


- Mr.J

mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©