Pelamin Tradisional Masyarakat Dayak Iban . - MsDJP

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Bersama MsDJP iaitu dalam Segmen INFO mengenai Pelamin Tradisional kaum Iban.

Semua pun sedia maklum, Pelamin merupakan satu aset penting dlm menjayakan kelangsungan sesebuah majlis 'melah pinang'/perkahwinan. Tak kira apa konsep dan tema sekalipun pelamin mempunyai pengaruh besar dalam menyerikan dan memeriahkan majlis perkahwinan setiap pasangan pengantin yg memasuki alam rumahtangga.

Bagi kaum Dayak iban, pelamin dalam versi tradisional mempunyai makna yang amat besar. Kecenderungan mengutamakan ciri tradisional dlm majlis perkahwinan kini semakin di lupakan seiring dengan peredaran masa yg lebih mementingkan ciri kemodenan.

Pelbagai Corak dan Perhiasan Tradisi di sertakan.  Photo: Shuet Ajang.
Pelamin tradisional ini memainkan peranan penting di mana setiap material yg di pamerkan itu mengandungi maksudnya yang tersendiri. Ianya bukan sahaja tentang keunikan pelamin itu sendiri tetapi juga keseluruhan acara majlis di mana dua mempelai yang duduk di atas 'Tawak' akan di 'Biau' kan terlebih dahulu oleh ketua biau dengan kata2 dan 'Sampi' khas yang membawa fungsi kepada pemanggilan semengat datuk nenek moyang dulu2 kala untuk sama2 menyaksikan majlis dan menjaga kesejahteraan dan keberkekalan kehidupan rumah tangga kedua mempelai selepas itu.

Antara material yang umumnya mesti ada dalam dekorasi sesebuah pelamin tradisional kaum iban adalah Tawak yang berfungsi sebagai tempat duduk mempelai. Terabai dan ilang sebagai lambang kekuatan ikatan perkawinan. 'Ranyai' yang di dirikan di kedua2 belah tepi kanan dan kiri pelamin, 'bungai jarau' , 'tajau' lama, 'Pua Kumbu' dan tentunya 'air tuak' atau lebih di kenali sebagai 'air pengayu' sebagai pelengkap acara.

*Di dalam gambar adalah Visual sebenar pelamin tradisional kaum Iban yang dikirimkan oleh seorang teman rapat MizzDjp sempena majlis perkahwinan sepupu beliau yang berlangsung di Kampung Terimah Lubai, Limbang Sarawak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©