RESEPI IBAN : Daging Salai "Cadbury" masak bersama Terung Iban, upa "tepus" & Daun Bungkang.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Baiklah hari ini Mr.J hendak kongsikan satu resepi menarikdari Ms DJP iaitu Daging Babi Salai masak bersama Terung Iban, Upa "Tepus" ( tak tahu bahasa melayunya ) dan Daun Bungkang. Sebelum itu, kita tengok gambar dahulu ianya nampak menyelerakan.

Resepi asli dari Miss DJP
Bahan-bahan :
- Salai Janik/Babi/Cadbury ( makan untuk 3 atau empat orang )
- Terung Asam/Iban/Dayak 2 biji ( cuci, buang biji dan potong seperti biasa. Kalau nak buang kulit pun boleh )
- Upa Tepus ( sejenis umbut di Sarawak )
- Daun Bungkang ( rujuk disini )
- Bawang Putih, Halia( tumbuk kasar)
- Lada Putih, minyak dan garam.

Cara Penyediaan : 
- Panaskan minyak mcm biasa. Minyak tak perlu banyak.
- Masukkan bawang dan halia yg telah di tumbuk dan kacau.
- Setelah naik bau, masukkan salai dan tambahkan air sebanyak yg anda suka untuk buat sup.

Masak untuk 10 minit bagi sedikit lembut.

- Kemudian, masukkan terung, upa tepus dan daun bungkang dan rebus lagi sepuluh minit atau sehingga terung nya sudah lembut. (Tambah air jika perlu)
- Perasakan dgn garam dan serbuk lada putih secukup rasa.

Tips: kuantiti salai atau terung adalah bergantung pada selera masing2. Ada yang suka makan lebih banyak terung, dan salai hanya untuk menambahkan rasa dan bau sahaja. Ada juga yang lebih suka makan lebih banyak salai dan terung hanya sebagai penyeri dalam masakan sahaja. Bergantung pada kehendak masing - masing.

By *Ms DJP*






Adalah dimaklumkan bahawa tiada penggunaan cokelat cadbury disini dan ianya hanyalah Istilah merujuk kepada Babi. "Cadbury" adalah nama sampingan kepada Babi di malaysia atas satu kejadian dimana desas - desus cokelat tersebut ada mempunyai DNA Babi, sedangkan DNA "si polan" tak tahu.

- Mr.J

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©