Resepi Mr.J : Perut Usus Ayam Masak Nenas dan cara penyediaanya.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
Bukan Sekadar Weblog Biasa - Sejak 2009 "Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Perut Ayam? eerkk mesti ramai yang berasa loya tekak bila melihat gelungan perut ayam dan juga bau-bauan yang agak busuk bila perut ayam dibelah.

Tapi tidak bagi Mr.J , sebagai seorang anak Dayak Mr.J telah dilatih secara formal dengan melihat dan memerhati serta belajar bagaimana Perut/Usus Ayam dimasak dan menjadi satu hidangan yang cukup menyelerakan.

Dimana penyediaan dilakukan dengan teliti dan bersih. - Mr.J

Untuk makluman semua , perut ayam boleh diambil secara percuma di kedai-kedai yang menjual ayam segar dan sebagainya Tetapi perut ayam di Sarawak mempunyai harga tersendiri .

Jadi Mr.J setiap hujung minggu sehingga satu plastik penuh perut ayam yang dihantar rakan Mr.J yang menjual ayam sebab disini masyarakat di semenangjung malaysia tidak memakan perut ayam dan mungkin tidak pernah lihat dan rasa.

Bagaimanakah cara penyediaan Perut Ayam?
Caranya tidaklah semudah yang disangka dan tidaklah sesusah yang dilihat dan apa yang perlu adalah jiwa yang 'kental' bagi menghadapi 'bau' yang agak kurang menyelerakan tapi bau ini akan hilang setelah proses membelah usus/perut ayam tersebut.

Bahan yang diperlukan adalah.
1: Buah Nenas
2: Serai
3: Bawang Putih
4: Cili yang ditumbuk halus.

Bahan seperti Serai , Bawang Putih dan Cili ditumbuk sehingga lumat terpulanglah kepada anda beberapa banyak kuantiti yang diperlukan bergantung kepada kuantiti usus ayam tersebut. Serai dan Bawang Putih merupakan Asas untuk memberikan aroma yang cukup menyelerakan. 

1: Masukkan bahan yang ditumbuh tadi ( bahan 2-4 ) kedalam kuali yang berminyak .
2: Gaulkan sehingga aroma serai naik.
3: Masukkan Usus Ayam yang telah dibersikan dan dicuci serta dibelah ( rujuk gambar No. 2 & 3 ).
4: Gaulkan sehingga sebati dan aroma semakin naik.
5: Masukkan Nanas yang telah dihiris nipis. ( untuk Sweet Sour )
6: Akhir sekali masukkan garam , ajinomoto secukup rasa.

Gaul dalam lingkungan 20minit dan ianya masak sedap dihidangkan bersama Beer dan Arak . Selamat Mencuba.

- Mr.J


Tutorial : Bagaimana mencantumkan file 001 , 002 , 003 dengan HjSplitter?

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share

 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN http://pengerindu86.blogspot.my► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©