Air Tuak , adalah sejenis minuman yang wajib ada apabila tibanya waktu Perayaan Hari Gawai Dayak pada setiap Jun di Sarawak adalah tidak 'Ngam' sekiranya tiada Air Tuak semasa Hari Gawai.
Air Tuak mempunyai persamaan dengan Air 'Tapai' di Sabah tetapi berbeza cara pembuatannya mengikut 'aliran' sekitar penempatan masing - masing.
Air Tuak sentiasa diletakkan di 'Ruai' Rumah Panjai sewaktu Hari Gawai.
Penyediaan Air Tuak ini perlu menjalanani beberapa fasa dan juga beberapa Patang Larang . Seperti yang diberitahu kepada Mr.J bahawa sekiranya si penyedia atau si pembuat air Tuak.
Individu yang membuat air Tuak tidak boleh membawa makanan atau buah - buahan yang bersifat 'Masam' berdekatan dengan kondisi tempat simpanan air Tuak kerana kuartir akan menyebabkan Air Tuak menjadi 'Masam' dan tidak boleh diminum maka akan dibuat dan ini akan mengakibatkan pelbagai Kerugian diantaranya kerugian masa dan penat lelah.
Dahulu Air Tuak diperam didalam Tempayan selama beberapa bulan malah beberapa Tahun. - Mr.J
Bahan - bahan untuk membuat Tuak terdiri daripada Nasi Pulut , Ranggi dan Gula serta tiada bahan kimia digunakan dan ianya adalah selamat dan lebih bersifat semulajadi mesra alam. Bagaimanapun Proses membuatnya adalah rumit sekali.
Tempoh masa untuk diperam adalah linkungan 3 Bulan ke beberapa tahun lebih lama Tuak tersebut diperam maka lebih 'Jernih' serta 'Kuat' rasanya dan lebih 'bernilai' bagi masyarakat Dayak khasnya Masyarakat Iban.
- Mr.J "Jom Undi Blog ini untuk Anugerah Digi WWWOW!!!"
Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .