Damn!! sungguh bila mencium bau Daun Bungkang akan membuatkan mana - mana anak Dayak terasa kerinduan kampung halaman di Sarawak tapi kali ini Mr.J sampai sekarang masih tidak berjaya mendapatkan daun bungkang serta masih tidak tahu apakah nama daun bungkang di sini.
Daun Bungkang merupakan sesuatu yang perlu dalam penyediaan 'Manok Pansoh' .
Bungkang adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh meliar di sekitar hutan Sarawak ada yang tumbuh disekitar kaki bukit dan di tebingan sungai . Disebabkan banyak kegunaan dalam masakkan maka kini kebanyakkan Daun Bungkang banyak ditanam oleh masyarakat Dayak di sekitar rumah panjang mahupun belakang rumah kampung.
Pucuk Daun Bungkang selalunya dicampur dalam masakkan seperti ikan , babi dan ayam serta haiwan - haiwan liar hutan yang lain dan ianya dipercayai menjadi penyedap rasa dan wangi masakkan.
- Mr.J
mengenai penulis | music menarik | makanan terbaikku | facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabah | liputan media