Pantun Sentap rakyat Sabah & Sarawak kepada Ibrahim Ali 'Ging Perkasa'. Mohon Terasa.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Tidak dinafikan bahawa khususnya rakyat malaysia bukan sahaja orang melayu malah orang bukan melayu juga pandai bermain dengan pantun. 

Hal ini terselah di facebook rasmi blog apabila Mr.J memberikan 'cabaran' atau 'kuiz' berbentuk Pantun tetapi harus mempunyai syarat iaitu setiap pantun harus ada perkataan 'Ibrahim Ali' .

Kreatif, rakyat Sabah dan Sarawak bijak bermain 'Pantun' .

Dibawah ini adalah beberapa pantun yang telah diberikan oleh 'likes' fb page pengerindu.com , hakcipta pantun adalah milik sepenuhnya individu tersebut sila kekalkan nama pencipta rangkap pantun tersebut.

Chakoi Chang K - 
Kura-kura dlm perahu,
anak buaya main congkak.
Kalau Ibrahim Ali katak nak tahu.
Bumi Sarawak bukan utk awak.... Katak....

Eillen I-
Lompat si katak lompat,
lompat lah tinggi-tinggi,
cepat lah adik cepat,
kita singkir kan Ibrahim Ali....

Oroci Maru - kanan kiri kanan kiri, fakyu ibrahim ali..

Gabriel K. U -
Budak hitam bermain api,
Katak dimasak didalam kuali,
Sapa tak kenal si Ibrahim Ali,
Memang patut PERKASA dikeji.

Harry Prince O - ibrahim ali a.k.a apai sali, apai sali a.k.a ibrahim ali.

GamanGudol J-
Ibrahim ali nama diberi,
Berkati kati katak kena sembelih,
Isu agama hobinya tak terperi
Perkaumannya siapa nak beli......

Ladde Rawing W -
dua tiga kuching berlari,
mana sama si kuching belang,
dua tiga si katak lompat,
baru sama dengan ibrahim ali.

Genesis D Lang -
Lompat si katak lompat,
lompatlah tinggi-tinggi,
hebat brahem ali hebat,
dipenjara pun xsampai sehari.

Junior Darius -
Bumi borneo bumi kami,
ibrahim ali boleh blaah.
Jangan main sama kami,
hilang kepala jangan menyesal.
Perkasa sampah buat semak,
slogan palsu mcam tai.
Baik balik duduk diam,
jangan kacau kami disini.    "macam sajak saja pula perserta ini . :)" - Mr.J

Mincda S -
Dulu pas sekarang pekasa
ITU dia Ibrahim Ali
Sabah sarawak sori saja ba
Ko punnya ideologi kami tak sudi

Chris L -
Lelaki PERKASA lemah dan lesi,
Imbangkan tenaga dgn tongkat ALI.
Ngo PERKASA perkauman basi,
BORNEO bangkit mengharamkan IBRAHIM ALI.

-MizzDjp-
Mantera Tok bomoh tersalah baca,
Nujum pak belalang tersilap jampi,
Ibrahim ali kalo tak nak hilang kepala,
Jgn mimpi nak datang negara kami.

Vhertsz Panggau Libau - 
Burung kuncit terebai tinggi..
Tinggi nimpai pun keladan...
Datai kitu mh d ibrahim ali...
Enti ke nyepi leka sembilan... kahkahkah    "Steady akih pangau libau! Wakaka- Wynchester Unyau "

Didi N -
Ibrahim ali, si katak sombong,
Bapa perkauman, berbau racist,
Kalo berani datanglah sekarang,
badan ko habis di siat-siat.

Avean Freda G -
Katak dimasak di dalam kuali ,
Ibrahim ali u mari u mati.

Agi idup agi ngelaban ,
Makin dik mansang makin dilaban.

Leka dabai dibelah dua,
Dik kitu sigi dibelah tiga.

James Rikah - 
Ibrahim Ali dipotong potong,
Dipotong Guna Parang Ilang,
Kalau Berani janganlah datang,
nanti dipotong Kepala pun Hilang.

Boy Zack -
Tua-tua ibrahim ali,
Rumah kata pergi,
Kubur kata mari,
Ngam la tu kau jadi BABI!

Mincda S -
Ibrahim Ali sia sudah bilang
Jangan ko datang kami sik pandang

Di sabah bikin pusas
Di Sarawak gaga ka tabas

Geeluke Lee - Kacang putih kacang merah Piiiraaahhh ibrahim ali..

Sekudan Tuai Dz -
Bumi borneo nama diberi
Kaya dgn ektniknya yg bersatu hati
Hentikan saja hasrat kau ibrahim ali
Kalau tak nak kepala kau hilang

Richie M - 
Awal pagi gALI Perigi,
Perigi digALI pakai Mandi,
Tua tua Si Ibrahim Ali,
Datang sini lu Langsi.

Prakhakpak Brooktook -
Anak cina mencari tali
Tali disimpan didalam peti
Jgn kau cuba2 ibrahim ali
Pijak borneo lu mati.

Tony Yesudas J -
hari hujan katak menyanyi,
katak menyanyi di dalam kuali
piiraahh kaw ibrahim ali,
haram jadah kaw masuk ke negara kami.

Pengandai Tuai II -
Dari bintulu hendak ke miri,
Membeli durian untuk pak ucu,
Kalau nak tahu siapa hantu,
Itu lh dia Ibrahim Ali.

Patrick Daim N-
Cari katak dimalam hari,
Katak dimasak di dalam kuali,
Ibrahim ali memang aku benci,
Pijak borneo pasti mati.

Bujang Sebindang -
Gagah PERKASA di malam hari..
Buat persediaan si pengantin lelaki..
Lainlah pula PERKASA si Ibrahim Ali...
Terlalu RACIST dan mementingkan diri..

Wil Fred Sweden -
kalah tidak dpt penalti,
Ibrahimovich score 2 gol mlm td,
Macam bodo je mcm bodo je ibrahim ali,
Hari hari katak kena maki
makan nyamai gulai maggi.

Nail L-
pgi2 ibrahim ali makan magie.
.mkan magie guna jari..
tahap bodo ibrahim ali
mkin menjadi..
bodo dia mkan tahi..

Sentew C-
Negara sarawak perkasa dan kebal,
semua rakyat bersatu hati,
IBRAHIM ALI kata nak bakar BIBLE,
pijak tanah sarawak je dia mesti mati.

Kate C-
Ibrahim ali si katak gelaran dibagi , sudahlah lali jangan sampai pas ni kena gelar babi..

Anderson T-
tua2 makin menjadi..
itulah dia ibrahim ali..
ni kau pekak ke kau tuli..
org bg chan sruh pegi nak mati

Anderson T-
pg2 minum kopi..
minum kopi tomgkat ali..
jangan berani2 kau ibrahim ali


Seluruh Ketua Parti Komponen Barisan Nasional di Sarawak termasuk Parti Taib Mahmud iaitu PBB menyuruh Ibrahim Ali supaya 'GET LOST' dari Sarawak.

Tidak semestinya rakan kongsi BN setuju semua perkara terutamanya bila melibatkan 'Agama' serta keharmonian lebih dari 30 etnik di Sarawak. 

“We are much better off without them (Perkasa),”. - Tan Sri James Masing

Perkasa “is not welcome in Sarawak”. - PBB

"Sebarang percubaan oleh kumpulan-kumpulan dari luar negeri, terutamanya mereka yang mempunyai sikap perkauman dan radikal, akan merebak ke negeri ini dan mengganggu keharmonian yang sedia ada di kalangan penduduk tempatan hendaklah dihentikan dari awal lagi." - T.Sri Mawam Ikom

“Abrahyince Altly Perthcassa spesis katak berbahaya dan harus dimandulkan supaya tidak beranak-pinak". - Mr.J

Wajib baca  ➳  Apa Itu "Abrahyince Altly Perthcassa"

- Mr.J


  mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©